Seznam (mnou) tolerovaných potravin při LOWFODMAP a HIT dietě a "polistopadový vývoj" toho, co mohu jíst
Dnes jsem chtěla napsat pro ukázku MŮJ SEZNAM TOLEROVANÝCH POTRAVIN PŘI HIT, IBD, CELIAKII A PORUŠE HYBNOSTI STŘEV.
Měl by demonstrovat, že pokud se řídíte třeba "švýcarským seznamem" pro onemocnění HIT, nebo například nějakou obecnou poučkou, že při zánětlivých onemocněních střev je vše s vysokým obsahem FODMAPů zakázáno, vůbec to nemuší odpovídat realitě. Je nejlepší si svůj seznam udělat sami, jako já. Nemohu říct, které surovině se vyhýbám z jakého důvodu, protože netuším kvůli které chorobě mi dělá zle, ale za ty tři roky už to alespoň tuším a vím, co si můžu někdy dovolit a co vůbec neprojde.
Možná to bude fakt rychlovka, když to tak počítám. Ale je fakt, že spoustu surovin neznám, ještě jsem je nepoužila nebo jen nemám čas něco jiného vařit, protože nápady by byly, ale čas a kdo by konzumoval, to už je horší :) Tohle bude jeden z mých experimentů a za nějaký čas se k seznamu vrátím a zkouknu ho zpětně, schválně, co se změní? Taky momentálně dost omezuji některé suroviny nebo některé bych ráda více využila, tak si je zaznamenám.
EDIT: "Polistopadový seznam" znamená, že jsem po půl roce prošla všechny položky a zazanemanávám si změny. budou tučně vypsané za surovinou s poznámkou. Přestože jsem ve velmi stabilizovaném období, něco se tam našlo.
AKTUÁLNÍ SEZNAM POUŽÍVANÝCH POTRAVIN PŘI LOWFODMAP + NÍZKOHISTAMINOVÉ + ALERGICKÉ DIETĚ
Zelenina
- Brambory, snažím se o 1x týdně a ne víc - duben 2021 jím brambor víc, ale nevím jestli to dělá dobrotu. Mám dojem, že se mi rozjel víc exém i díky nim.
- Rajčata, jen cherry, v malém množství v sezoně, nebo bio konzerva bez aditiv, snažím se o méně než jednou týdně
- Lilek stejně
- Papriky stejně
- Ředkvičky více prozkoumat, úplně mi nesedí, hlavně ne syrové - edit duben 2021 - ředkvičky na jaře jsou v pohodě
- Ředkev umírněně, raději tepleně upravená
- Daikon a vodnice
- Špenát
- Mangold
- Pekingské zelí omezeně, není uplně stravitelné - duben 2021 - tříměsíční kvašené zelí je naprostá pohoda, už jsem si na něj asi zvykla
- Bok choi v syrové nebo rychlé úpravě je peklo, zkusit ještě tepelně opracované - duben 2021 zelí neprošlo. Au!
- Špičaté zelí upravené je docela v klidu při malém množství, syrové prozkoumat
- Rukola
- Polníček
- Bršlice
- Ptačinec, spolu s popencem více využívat
- Micro greens z řepy, vojtěšky, řeřichy, brokolice - prozkoumat, zdá se že nejsou úplně vhodné -. duben 2021 trochu jsem klíčení omezila
- Natě a bylinky snad skoro všechny
- Celer
- Mrkev
- Pastinák
- Petržel
- Brokolice ne syrová, umírněně
- Květák stejně jako brokolice - bio květák tepelně upravený je v pohodě
- Kedlubna jen kousíček a stejně jako brokolice
- Okurka
- Cuketa
- Dýně, raději tepelně upravená, ale i tak ji dobře snesu - duben 2021 kvašená nesedla.
- Patizon
- Žlutá cibule tepleně upravená, nepřehnat množství
- Lahůdková cibulka stejně jako cibule - duben 2021 posun! mohu syrovou nať z cibulky :)
- Česnek stejně jako cibule
- Pórek stejně
- Fenykl
- Kadeřávek tepleně upravený, jinak ne
- Kapusta to samé
- Růžičková kapusta, mražená upravená v trošce ujde
- Chilli papričky jen ve velmi malém množství, raději tepl. upravené, méně pálivé, spíš feferonky - duben 2021 sušené dělají paseku
- Čekanka, nic moc, chci víc vyzkoušet
- Hlíva ústřičná upravená - duben 2021 více jím houby, tepelně opracované, a dobrý!
- Steakový žampion raději moc ne, je dost těžký
- Bedly prošly smažené i trochu do omáček
- Shiitake jen upravené a v trošičce - duben 2021 houbovka z velké hrsti prošla.)
- Taro hlíza, jednou jsem ji zkusila a bylo mi zle, ale bylo to možná i v kombinaci s něčím dalším, chci více vyzkoušet - duben 2021 zjistila jsem, že špatně upravená je nebezepečná, jedovatá. Takže už ani zkoušet nebudu
- Tuřín
- Topinabury
- Řepa, malá, uvařená, vypadá v pohodě
Ovoce
Tak tady je to bída, musím víc zkoušet a nebát se, protože po ovoci mi teda bývá tak blbě, že se mu už asi podvědomě vyhybám. Hlavně hodně zralé ovoce mi dělá zle a téměř u všeho můžu říct, že maximální kousek co si můžu dát je tak velikost jedné hrsti. A Ještě poznatek že tady záleží śnad na kvalitě nejvíc. Jinak spolehlivě "umírám".
- Jablka, pokud možno jen domácí nebo bio, čerstvá, červené odrudy jednou týdně - duben 2021 tady je posun, klidně i častěji jedno jablko dávám v pořádku
- Borůvky kanadské, hrstička max, jen v sezoně
- Maliny bio jen úplně čerstvě nebo mražené
- Jahody jen domácí, to samé - duben 2021 - momentálně jsem si potvrdila, že ty BIO budou ok, ty stříkané neprošly
- Rakytník
- Mučenka
- Limeta jen jednou za čas - duben 2021 asi záleží zase na postřiku
- Citrony v bio kvalitě
- Pomeranč bio jeden za čas
- Mandarinka bio, jedna dvě
- Banán bio jeden akorát zralý
- Hroznové víno jen bio, malé, bezsemenné, trochu
- Ananas jen některý, jen trochu
- Malinoostružiny
- Angrešt fakt troška
- Melouny bývají dobré, nesmí být moc zralé
- Datle jen Medjool a jen třeba jednu, čerstvé nevadily - duben 2021 podezřívám datle, že mě tlačí v břiše ještě druhý den
- Sušené ovoce celkově jen úplně minimální množství
- Avokádo, malé celé klidně
- Švestky jen domácí, nepříliš zralé, jen kousek
- Třešně to samý
- Meruňky jen domácí a třeba jednu malou
- Šípky
Ořechy a podobné
Zase strašně záleží na kvalitě a množství. Lepší bez šlupek, čerstvé nebo máčené a sušené.
- Mandle pokud možno bez šlupky, jen do jedné hrsti a upražené nebo pečené, jinak alergická reakce
- Vlašáky jen domácí, kupované jsou většinou problém - duben 2021 lepší jako jiné ořechy namočit a upražit!
- Kešu
- PIstácie nemám moc zmapované, měla bych je víc používat - duben 2021 koupila jsem jich velké balení a vypadá to dobře, nic se neděje
- Pinie jo, ale málokdy bývají dostupné a nežluklé
- Lískáče jen trochu
- Kokos jo, jen hlídat kvalitu
- Kaštany jedlé - duben 2021 hodně teď využívám mouku z kaštanů
- Konopné semínko
- Len hnědý i zlatý
- Sezam
- Bílý mák
- Mák modrý
- Slunečnicové semínko
- Dýňové semínko
- Zemní mandle - mouka, celé jsem ještě nezkoušela
Luštěniny
Všechno musím máčet dva dny, půlené hrachy a čočky den. Jen malé množství od všeho. Pokud možn obez šlupek. Klíčky raději ne, je mi blbě. Velké fazole, strakaté, red kidney, zahradní bob, edammame a celkově soju nedávám vůbec. Tamari ze soji snad v malém toleruji, ale raději ji chci nahradit hrachovým. Po asi roce snahy jíst luštěniny každý den a ubírat na mase a vejcích se mi strašně zajedly a jednak se mi vrátily nepříjemné problémy, mám dojem, že jich už bylo moc a vegan ze mě prostě být nemůže. Taky jsem po nich měla hlad a přibývám na veganské stravě na váze. některé druhy mi nesvědčí.
- Hrách zelený nejlepší z luštěnin
- Hrách žlutý
- Navy fazolky fakt jen málo
- Zelené fazolky málo
- Černá, strakatá, zelená čočka
- Hnědá čočka už je horší
- Fazolky černé oko
- Černé fazole
- Velké bílé máslové fazole trošku
- Cizrna
- Arašídy nepražené předem
- Adzuki jen málo
- Mungo nic moc - duben 2021 ty klíčky nejsou pro mě
Živočišné produkty
- Vajíčka bio slepičí omezuji, mám za to že nedělají úplně dobře, ale zatím je v jinak bezmasém jídle sním - duben 2021 te´d mi nevadí, ale stále nedávám zbytečně tam, kde není potřeba
- Sádlo
- Libové vepřové jen jednou za čas, nedělá mi nejlíp a obvzlášť třeba krkovice, bůček a tučnější kusy - duben 2021 farmářská panenka je bezva. Vadí mi běžné maso, balené v atmosféře, uzeniny.
- Kuřecí jen bio, ideálně vývar
- Kachna jen netučné kusy v lehké úpravě - duben 2021 bez sádla a kůže je dobrá
- Perlička
- Hovězí v malém, libové, bio. Ideálně vývar
- Králík
- Krůta
- Vnitřnosti
- Uzeniny omezuji, jím jen ty bez dusičnanů a nepřiliš tučné, ale i tak jsou problémové
- Ryby jen kvalitní a čerstvé, ne moc bahnité jako kapr nebo tolstolobik, hlavně z čisté sladké vody, z plodů moře zatím vyzkoušené jenom malé krevety
- Mořské řasy
- Nakládané ančovičky
Pseudobiloviny
- Pohanka světlá
- Jáhly v nejlepší kvalitě
- Kukuřice v menším množství, polenta mi nesedí
- Tapioka
- Rýže jasmínová
- Rýže indiánská nejlepší
- Rýže kulatá
- Rýže basmati
- Rýže natural mi nesedne, stejně tak parabolied, měla bych zkusit
- Bezlepkový oves chci víc vyzkoušet, ale vyloženě zle mi nedělá - duben 2021 zkouším, uvidím.
- Quinoa, u té chci víc zkoušet, mám pocit že mi nesedne
- Canihua to samé
- Amarant to samé - duben 2021 amarantová mouka do chleba po troškách je fajn
- Kurakan
Ostatní
- Čeknakový kořen, jen ne instatní - duben 2021 přepražené směsi jsou problémové
- Pampeliška jen trochu
- Psyllium
- Vinný kámen
- Smrkové výhonky
- Jedlé plevely a květiny
- Nepražené raw kakao a raw čokoláda v malém množství výjimečně - duben 2021 kvalitní nepřepražená čoko v malém množství byla v pořádku
- Malé množství cca lžíce domácího kvašeného salátu z mrkve apod, - duben 2021, jím kysané 3 měsíčí kimčchi a vůbec nemám problém. Množství tak 3 PL za den
- Bílý cukr, nerafinovaý třtinový, kokosový, javorový sirup, trochu i rýžový nebo kvalitní med
- Koření dobré kvality až na pálivé chilli, kajenský pepř, papriku, medvědí česenk jen čerstvý a trochu, suš. česnek a cibule také. Směsi jen Sonnentor a Maminčino koření
- Jablečný ocet přírodní, umeocet, pravý balsamický ocet trochu
- Alkohol jen tžeba lžíce do vaření, víno pod maso na podušení - duben 2021 po bzl pivu Celia okamžitě migréna a bolest břicha. Po bzl nealko Birellu mírná raní kocovina druhý den.
- Tamari pravé
- DM alnatura zeleninový bujon
- Hoččice některé méně pálivé
- Olivy kalamata, některé
Jaké zkušenosti s držením low FODMAP nebo nízkohistaminové diety máte vy? Které potraviny z mého seznamu používáte a které neprojdou? Kde hledáte inspiraci?