Buchta z bílých fazolí, lískových ořechů a citronu
Asi je to zimou a sněhem, že se u nás ty buchty ztrácí tak rychle. Takže abych do mužské části osazenstva nacpala taky trochu zdravějších a míň typických surovin, pašuju do sladkého kde co. Teď jsem četal na IG nějaký komentář "že se všichni zbláznili a dělají buchty jen z řepy a fazolí ". No jo, já jsem velký blázen. Ale když ono to tak vylepší ty jinak bezlepkově-nedomrlý těsta!
Tady jsou to třeba vařené velké máslové fazole. Nebojte, nikdo nic nepozná. A navíc, zase díky fazolím je těsto kypré, nedrolí se, vláčné. Bez lepku, mléka a soji. Bohužel, já odtoleruji i přes mé choroby skoro všchny luštěniny v menší množství, kromě fazolí, takže jako LOWFODMAP tohle nedoporučím, ale záleží, jakou skupinu sacharidů tolerujete vy.
Ale abych se nedržela jen při zemi :protentokrát jsem využila pro změnu jiný tuk a to kakaové máslo. A taky citronový krém (recept zde), co jsem dělala včera. Odvážíte se se mnou?
Na těsto do koláčové formy průměru 25 cm, nebo podobně velkého pekáčku
250 g předem uvařených máslových fazolí plus pár lžic vody z vaření nebo obyč vody
125 g lískových oříšků ( opražených a umletých)
2 malá vejce
125 g přírodního třtinového cukru, umletého najemno
70 g kakaového másla, rozpuštěného ve vodní lázni
100 g Doves Farm modrá samokypřící směs
5 KL domácí citronové vegan Lemon curd
velká špetka pravé vanilky (nebo extrakt)
špetka soli
1 a 1/2 KL kypřícího prášku s vinným kamenem
1/2 KL jedlé sody
citronová kůra, já použila kandovanou, ale můžete dát klasicky strouhanou u jednoho citronu
Na dokončení
proslazená citronová kůra
hrst celých lískových oříšků
domácí Lemon curd pro ty, co nemají nikdy dost sladkého :)
Postup
- Zapněme troubu na 180 st a spodní a horní ohřev. Vymažeme a vysypeme formu na pečení, já použila slunečnicový olej a rýžovou krupičku. Připravíme si suroviny na linku, aby měly stejnou teplotu.
- Fazole by měly být den až dva proplachované, máčené a pak v čisté vodě uvařené do měkka. Ty rozmixujeme dohladka, pokud to jde špatně, přidejte pár lžic vody nebo nálevu z vaření.
- Lískové oříšky mírně opražíme, jen aby křupaly voněly. Nepřipalte. Na suché pánvi nebo v troubě. Pak je necháme zchladnout a rozmixujeme. Nechceme máslo, stačí semlet na mouku třeba v tříštivém mlýnku.
- Pokud nemáme moučkový třtinový cukr ale krystal, rozemeleme po oříškách na moučku.
- Kakaové máslo rozpustíme ve vodní lázni. Hlídejte, aby nebylo příliš horké, stačí když je prostě rozpuštěné.
- V jedné míse ušleháme vejce s cukrem, vanilkou, přidáváme postupně lemon curd, citronovou kůru, rozpuštěné zchladlé kakaové máslo.
- V druhé míse smícháme rozmixované ořechy s moukou Doves Farm, špetkou soli a promícháme. Nakonec v rychlosti smícháme kypřicí prášek a sodu. Těsto je středně tekuté/lehce tuhé, pokud by se vám zdálo málo spojené (můžete mít menší vajíčka než já), přidejte pár lžic vody.
- Sypkou směs vmícháme do vaječné, lehce promícháme a nalijeme hned do připravené vysypané formy. Těsto uhladíme, posypeme ořechy a trochu je připlácneme rukou.
- Pečeme asi na 180 st dozlatova a dokud nejde špejle ve středu vytáhnout čistá, bez ulpívání těsta. Necháme ve formě chladnout na mřížce, asi hodinu, dokud koláč nevychladne úplně, i zespodu.
- Po vychladnutí sundáme formu, krájíme a můžeme podávat ozdobený proslazenou nebo kandovanou citronovou kůrou, pomazaný citronovou pomazánkou nebo s trochou ušlehané kokosové šlehačky.
TIP
- Zase se dá spousta věci na receptu měnit. Dodržela bych poměry sypkých surovina a fazolí, ale pokud nechcete dělat lemon curd, zkuste šťávu ze dvou tří citronů a kůru, plus tuhou část kokosového krému a přidat na cukru, tak 30 g. Hlídejte jen strukturu těsta, aby bylo pěkně spojené, ale ne moc tekuté. Nebo využijte nějaké oříškové máslo, všechno půjde!
- Vanilkového extraktu, pokud nemáte zrovna vanilku dejte asi 2 malé lžičky.
- Tentokrát si s přidanou vlákninou nemusíte lámat hlavu, protože díky rozmixovaným fazolím a hlavně jejich šlupkám, je jí vic než dost.
- Vršek můžete pocákat bílou čokoládou bez mléka (třeba Veganza), udělat na něj šlehačku z kokosu nebo pokud máte zbytek cukru a citronů, pocákat klasickou citronovou polevou. Nebo bílkovou. Mě nejvíc chutnal s citronovou kůrou.