Vláčná dýňovo-arašídová bábovka

14.01.2021

Na bábovky a buchty mě moc neužije, ale syn je má moc rád. A muž taky. Takže peču tak dvakrát, třikrát týdně. Měla jsem doma nějaké zbytky, takže jsem potřebovala udělat něco s dýní, kokosem, arašídy...A protože syn, jako já, nerad kakao (ano, dítě, které nejí čokoládu), udělal jsem mu zdravější a "nemramorovanou" verzi bábovky. Chtěla jsem, aby když už je sladká, byla taky zase o něco víc než jen prázdná kalorie. Cukru je v ní jen tolik, aby byla chutná, ale není to dezert, spíš sladší svačina. Pro milovníky hodně sladkého trochu přitlačte na sladidle. 

Velké plus téhle bábovky je, že i bez mléka a bez lepku vydržela celé tři dny úplně božsky nadýchaná, nedrobivá a vláčná. Takže to, oč v pečení bez lepku běží.


Na bábovkovou klasickou formu o průměru 21 cm potřebujeme

230 g Nutrifree per dolci
40 g arašídové mouky (rozmixovaných arašídů)
60 g rozmixovaného nebo mletého kokosu
30 g rýžové krupice
150 g cukru krupice 
200 g dýňového pyré (asi 1/4 dýně hokkaido, oloupaná, uvařená v troše vody doměkka a rozmixovaná)
2 malá vejce
50 ml slunečnicového extra virgin oleje (který není příliš výrazné chuti, já použila DM Bio)
1/2 bio citronu, kůru i šťávu
špetka soli
cca 100 ml vody
1  PL, tj. asi 15 g psyllia
1 prášek do pečiva s vinným kamenem (Dr. Oetker)

Postup:

  1. Zapneme troubu na 180 st horní + dolní ohřev.  
  2. Lžíci psyllia smícháme se 100 ml vody, aby vznikl gel.  
  3. Formu na bábovku vymažeme pečlivě trochou oleje a vysypeme rýžovou krupicí. Zbytek krupice využijeme do těsta, takže zbylou krupici smícháme s moukou Nutrifree, arašídovou moukou, rozmixovaným kokosem a práškem do pečiva. 
  4. V druhé míse vyšleháme vajíčka, pak přidáme cukr, opět šleháme dokud se nerozpustí. Přidáme postupně citronovou šťávu, špetku soli, citronovou kůru, dýňové pyré a gel z namočeného psyllia. Vyšleháme a postupně přidáváme ještě sypkou směs. Tu prošleháme už jen krátce, aby se pěkně spojila, vznikne středně tekuté těsto. 
  5. Stěrkou těsto upravíme do připravené vysypané formy a dáme péct. Pečeme zhruba hodinu, bábovka je hotová, když se těsto nelepí na špejli. Nechám i s formou pomalu chladnout asi půl hodiny na mřížce, dokud nevystydne, pak mohu zkusit vyklopit. Hodí se na ní citronová poleva, ale je výborná i samotná. 

TIP

  • Tahle bábovka je zbytková, dala jsem tam, co jsem chtěla zrovna zpracovat. Proto je těsto variabilní, NF směs unese hodně změn. 
  • Cukr jsem použila řepný, můžete dát takový, jaký snesete. 
  • Můžete zkusit i pyré z napařované nebo pečené dýně. 
  • Zaměnit olej za nějaký neutrální tuk - kokosový olej, rozpuštěný Alsan, máslo, řepkový rafinovaný olej. Arašídová mouka, co jsem měla, jsou de facto rozmixované nesolené arašídy, kokos jsem mixovala ze zásoby chipsů. Pokud nebudete mít jedno nebo druhé, nevadí, nahraďte to jinou ořechovou moukou. Tady je chuť ořechů jemná a nebude to na škodu. Dejte pozor, pokud máte vyloženě kokosovou mouku, bude více sát tekutinu a budete muset pozměnit poměry. I chuť je pak dost jiná.
  • Stejně tak, pokud použijete větší vejce. Řiďte se citem a tím, že těsto má být polotekuté, plus mínus. 

© 2020 - 2022 Kitchen apotheke. Všechna práva vyhrazena. Pokud chcete někde sdílet nebo publikovat moje recepty, prosím, napište mi na alena.melicharova@kitchenapotheke.cz
Kitchen apotheke -  lékárna z kuchyně Cookies