Vegan citronový krém alias lemon curd
Nevěděla jsem, do jaké kategorie receptů tenhle jednoduchý krém zařadit. Ale můj muž mi ho ujídal samotný ještě dřív, než jsem ho dodělala, takže dávám mezi malá jídla :) Popravdě pro mě je to jen experiment, sladké moc nevyhledávám a už vůbec ne takovýhle extrasweet (i když to tak poslední dobou nevypadá, podle příspěvků kde je to samá "buchta").
Takže. Lemon curd asi znáte, kdo nakupoval rád hotovky v M&S nebo pobyl v Británii. Je to máslová pomazánka, nebo krém na hotové dorty a koláče se spoustou vajec, citronu a cukru. Protože máslo ani vejce používat nebudu, výsledek bude pravděpodobně jiný, než jsou originály, ale nebojte, je dobrej! Hodí se na pečení do třených těst, na jednoduchá piškotová těsta jako pomazánka, promazávání dortů a kdo je schopný jíst třeba karamel, ten si ho dá ze sklenice. Je tedy veganský, přirozeně bezlepkový. To není samozřejmost, protože se v některých méně kvalitních objevují škroby bez bližšího určení, které dohání strukturu ošizených receptur.
Na jednu skleničku cca 200 ml
1 plechovka kokosového krému z Kafulandu
150 g přírodního třtinového cukru DM Bio
vanilka z 1/2 lusku nebo 1/2 KL vanilkového extraktu Dr. Oetker
špetka jedlé sody
šťáva ze dvou velkých bio citronů nebo tří malých
Postup je jednoduchý, jenom to chce asi hodinu času:
- Krém i vodu z plechovky s kokosákem vylejte do kastrůlku a dejte na malý plamen. Přisypte cukr a vanilku. Přiveďte k mírnému varu a často míchejte.
- Po 15 min od dosažení varu stáhněte na nejmenší možný plamen (kdo má, použije rozptylku na plyn). na větší špičku nože sody vsypte do směsi a promíchejte. Ne moc zbrkle, mícháním dost pění. Pomalu. Mícháním bude pěnit víc, takže když se vám zdá, že vyteče, přestaňte míchat.
- Teď za hlídaní a občasného promíchání vařte na nejmenším plameni asi hodinu. Voda se odpaří, krém bude hustší, ale dejte pozor, aby se nedopařil dřív a nepřipálil se. Hlídejte hlavně ke konci varu, kdy cca 20 min před dosažením konečné doby přidejte šťávu z citronů. Nechte ještě chvílli odpařovat. Krém nebude úplně hustý, zhoustne hlavně po vychladnutí, takže struktura bude hladká, ale tekutější.
- Nechte zchladnout a sem tam promíchejte. Pak uložte do lednice v uzavíratelné sklenici, vydrží většinou několik týdnů. Mě vydržel i několik měsíců, zapomenutý v lednici :)
TIPY
- Tentokrát zkuste dodržet značku kokosového krému. Ten z Kauflandu v obyč. kvalitě obsahuje xanthan, který ho dělá pěkně hustým a myslím, že z něj krém vyšel vždy dobře, na rozdíl od jiných značek, které mi nehoustly tak dobře. Tenhle krém je asi z 90% úplně tuhý i v pokojové teplotě, chuťově dobrý a nic hrozného neobsahuje, xanthan není škodlivý. Při použití jiné značky musíte hlídat houstnutí podle sebe, obzlvášť některá bio koko mléka jsou jen voda a trvá jim to.
- Přírodní třtinový cukr z DM používám proto, že nemá skoro žádný chuťový ocásek a neruší se s chutí citronů. Lze použít i obyčejný cukr krystal, anebo oblíbené sladidlo, ale to nemám vyzkoušené.
- Citrony předem vždycky ostrouhám a kůru schovám do skla do lednice, využívám je do vaření a pečení. Nebo usuším.
- Jedlá soda je zde pro strukturu, aby byl krém roztíratelný a netuhnul. Jednou jsem ji měla starou a vyčpělou a krém v lednici zkrystalizoval.