Low-FODMAP kuřecí vývar z pomalého hrnce
O pomalých hrncích už bylo naspáno tolik! Já na ně nejsem žádný odborník, ale jeden si ke mě cestu také našel. Nejsem zrovna příznivce různých "udělátek" a "vychytávek", většinou se spokojím s ručním mixérem za pár stovek, hrnci z Ikea, sporákem a tou nejblbější troubou, co trh s elektronikou zplodil. Ale pomalý hrnec z Lidlu jsem dostala darem, a tak jsem ho chtěla zkusit s tím, že ho nejspíš pak někomu potřebnému později daruji.
Ale to by byla velká chyba, protože takový vývar je to, o co jsem se v klasickém hrnci na plotně celá léta marně snažila. Teď už chápu že ta teplota je takový rozdíl, že i kdybych už ho používala jen na masové vývary, nechám si ho (i když není kam dát a mám ho přímo na lince). A dneska rychlý a hlavně hospodárný recept na výborný kuřecí vývar bez cibule a česneku, zato s protizánětlivou směsí koření a to z pomalého hrnce. A kdo má chuť, recept na semínkové placky, které ho vyladí ještě víc, najdete tady.
4 dospělácké porce hotové polévky
Skelet z farmářského kuřete, omytý a rozseknutý na 3-4 díly
Dva pytlíky zmražených, omytých odřezků zeleniny ( já měla asi 1/4 zelenou část pórku, 1/4 košťálů z brokolice a květáku, zbytek směs odřezků z celeru, cuket, mrkve)
2 PL sušeného libečku
1 PL sušené petržele
1 KL sušeného oregána
1 KL sušené bazalky
dvě špetky sušeného mletého koriandru
dvě špetky sušené citronely
dvě špetky sušeného zázvoru
dvě špetky bílého pepře
3 cm kousek čerstvé kurkumy, nakrájený na kousky (Bio mají v Lidlu)
1 KL mořské soli
vroucí filtrovaná voda na dolití
Na dokončení
cca 6 PL domácího kimčchi
nať zelené cibulky na posypání
Postup
- Do pomalého hrnce nasypeme část mražené zeleniny, na ní vložíme rozseknutý, omytý skelet z kuřete. Zasypeme bylinkami a kořením a zbytkem zeleniny. Zalijeme filtrovanou vodou asi 2 cm pod okraj hrnce tak, aby se voda nedotýkala poklice. Zapneme na stupeň "high" na cca 4 hodiny.
- Po této době vývar slijeme přes jemné síto nebo plátno. Zeleninu vyhodíme na kompost, nebo dáme psovi spolu s chrupavkami a kůžemi. Maso z kuřete bude křehké, ale nevysušené. Obereme ho a vložíme do polévky spolu s kimčchi a posypeme natí z cibulky.
- Podávala jsem s plackami ze semínek, rukoly a vajec, kde navíc využijete zbylý nálev z kimčchi. Výborně se doplní a budete mít vydatný hlavní chod.
❤TIP❤
- Celý týden schraňuji omyté slupky, odřezky a ovadlé natě ze zeleniny a bylinek. Mrazím je v zipovém sáčku a dvakrát týdně jich mám dost na vývar, aniž bych musela přidávat další zeleninu. A to je při ceně bio zeleniny moc fajn. Využít se dají třeba listy z květáku, stonky fenyklu, důkladně vymyté kořínky a zvadlé natě z pórku a cibulek, špičky z cuket, stonky využitých čerstvých bylinek i zvadlá listová zelenina. Jediné, co nedávám jsou slupky z česneku a cibule, ty jsou hořké. A červené zelí a řepu. Ty barví vývar na prapodivnou fialovou barvu.
- Jednotlivé druhy koření můžete vynechat, jen by to byla škodo proto, aby vývar měl správnou sílu a chuť. Já používám do vývarů celou škálu koření včetně třeba fenyklu, badyánu, hřebíčku, skořice, estragonu a dalších bylin, které mi na zažívání dělají dobře. Naopak se vyhýbám paprice a klasickému černému pepři, který špatně toleruji. Navíc se nedoporučují ani dětem. Pokud mám nějaké potíže, úplně je na čas vynechám, stejně jako cibuli a česnek. Recept je proto low FODMAPový.
- Pokud si děláte starost kvůli histaminové intoleranci s tažením vývaru delší domu, měli byste ho prostě zkusit. Já vývar vedu schválně celkem krátce a dělá mi dobře, lépe než z hrnce. Ale samozřejmě u téhle choroby nikdy nevíte a nezbyde vám, než to vyzkoušet.
- Základem vývaru je kvalitní farmářské kuře. Je absolutně čerstvé a celé má ve váze asi 2,5 kg, takže i hřbet, krk, hrudník a biskup jsou opravdu velké a je na nich dost masa na vložku do polévky i na vývar.
- Kuřecí vývar můžete táhnout i pomaleji nebo déle, ale ty 4 hodiny na vyšší stupeň byly pro kuře tak akorát. Bylo šťavnaté a křehké.