Na malý oválný pekáček cca 25x 22 cm
Na buchtu
500 g přes noc namočené a uvařené pohanky lámanky
200 g vlašských ořechů, nejlépe namočených přes noc a usušených v troubě předem
150 g přírodního cukru umletého najemno
1+1/2 KL cejlonské skořice
1 KL citronové šťávy
špetka mořské nebo hymalájské
soli
špetka kardamonu
2 PL rozpuštěného kokosového tuku
trocha tuku a mouky nebo krupice na vysypání formy
Na krém
1 malý banán, čím zralejší, tím bude sladší krém
65 g datlové pasty nebo namočených datlí
30 g arašídového másla
špetka mořské nebo hymalájské soli
1/3 KL citronové šťávy
případně 30 g vody
hrstka vlašských ořechů na ozdobení
Postup
- Pokud nemáme uvařenou pohanku, uvaříme ji. Jestliže jsem ji měli namočenou, což doporučuji, jen ji slejeme a přidáme asi stejné množství vroucí vody, přikryjeme poklicí, necháme na nejmírnějším plameni jen probublat asi 5 min a vypneme sporák, pod pokličkou krásně dojde a bude křupavá a plná hodnotných látek.
- Troubu předehřejeme na 180 st horní a dolní ohřev bez horkovzduchu.
- Tukem vymažeme pekáček a vysypeme třeba hrubou čirokovou moukou nebo rýžovou krupicí.
- Nameleme nebo namixujeme ořechy nadrobno. Pro výraznější chuť je předem nasucho mírně opražíme na pánvi. Až pohanka zchladne, ořechy k ní spolu s cukrem, skořicí, kardamonem, solí a tukem smícháme a vznikne mírně lepivá kompaktní hmota, se kterou se dobře pracuje. Nandáme ji stěrkou do připravené vysypané formy, uhladíme, dáme péct.
- Pečeme asi 30-50 min, podle toho jakou máme troubu. Vršek by se neměl připalovat, špejle by po testu měla zůstat suchá. Pak hned vyndáme z trouby a necháme volně chladnout ve formě na mřížce.
- Na krém si připravíme do mixéru banán, citronovou šťávu, arašídové máslo, předem namočené datle nebo pastu, špetku soli. Mixujeme do jemného krému. Pokud by pasta byla tužší, přidáváme po lžičkách trochu vody, já přidala celkem 30 ml - 30 g, protože jsem využila datlovou pastu, která je tužší. K namočeným celým datlím už to možná nebude potřeba.
- Na sporáku si rozpálím ocelovou pánvičku, na nejmenším plamenu pak pomalu pražím hrst vlašských ořechů se dvěma špetkami soli. Nesmí černat, musí se pražit opravdu pozvolna, po asi 3 -5 min budou hotové - poznáte to, že krásně křupou, ale nejsou připálené a hořké. Nechám vychladnout.
- Na plně vychladnutou buchtu, kterou nakrájím na libovolné tvary, nanáším datlovo-banánový krém a zdobím praženými ořechy.
- Korpus vydrží dva tři dny, pak už je docel suchý, pokud tomu chcete zabránit, můžete před pečením nastrouhat kousek jablíčka. Krém uchovávejte v ledničce, pár minut po jeho umixovaní ještě trochu zoxiduje a tmavne, ale není to na závadu.