Roláda z kaštanové mouky s banánem a kokosovou zakysanou smetanou

19.03.2021

Dlouho jsem si brousila zuby na roládu z kaštanové mouky, protože perník s ní je super. Jenže klasické zákusky mě zatím dost děsí. Bez lepku, bez mléka, málo sladké? Z čeho budou? 

Napadla mě roláda, ta je z vajec s minimem dalších ingrediencí. Chtěla jsem někde sebrat inspiraci, ale většinou se kaštany používají spíš do náplně, jako pyré. Tak jsem to zkusila po svém. Pro mě to byl risk, protože za svůj život jsem upekla asi 4 rolády a vím, že není snadné udělat dobré bezlepkové těsto, které se nebude trhat při rolování. Nakonec jsem vsadila na vajíčka a udělala takovou spíš bezé roládu. Pro sichr. Příště ji udělám z poloviční dávky vajec a uvidím, jak mi to půjde. Nápadů by bylo dost. Jen ta váha po karanténě v zimě je teda pak odrazující. Proto jsem tuhle dělala co nejmíň sladkou. Ale je dobrá a prošla i u mých sladkožroutů. 


Roládu jsem dělala 1 velkou na celý plech 36x46 cm a druhou poloviční na stejný plech. Pokud chcete jenom jednu, použijte 2/3 dávky nebo rozetřete těsto ve vyšší vrstvě na jeden plech a pečte asi o 2 minutky déle. 

Na těsto rolády
6 vajec M
65 g kaštanové mouky
10 g inulinové vlákniny
2 špetky guarové gumy
20 g tapiokového škrobu
2 PL RAW kakaa
10 g kypřícího prášku s vinným kamenem
špetka soli
100 g přírodního třtinového cukru 
1 PL jablečného octa
2 PL rozpuštěného kokosového oleje
trocha moučkového cukru nebo mletého na posypání papíru na pečení

Náplň rolády
1,5 - 2 kelímky kokosové zakysané smetany Planton
2 velké banány
1 sáček ztužovače šlehačky Dr. Oetker
případně 2 PL rýžového sirupu na doslazení krému

Postup

  1. Vejce vyndáme z lednice předem. Troubu předehřejeme na 180 st na horní a dolní ohřev. Plech vyložíme papírem na pečení.
  2. Připravíme si tři velké mísy. Do jedné oddělíme bílky, do druhé žloutky. Bílky vyšleháme se špetkou soli a před koncem šlehání přidáme jablečný ocet, vyšlehat do tuha. 
  3. Žloutky smícháme s cukrem, vyšleháme. Pak zašleháme olej. 
  4. Ve třetí míse smícháme kaštanovou mouku, inulinovou vlákninu, guarovou moučku, tapioku, kakao, prášek na pečení. Pak vmícháme žloutkovou hmotu, promísíme a nakonec po částek zamícháme opatrně stěrkou sníh z bílků. Hmotu rozetřeme například cukrářským nožem rovnoměrně na papír, dáme péct. Pečeme asi 13-15 minut, podle trouby. Po desáté minutě pečení opravdu hlídáme! Placka by neměla být tmavá, jen se odlepovat od krajů plechu s papírem. Je hodně měkká, bude tuhnout jak zchladne.
  5. Než se dopeče těsto, připravíme si na stůl utěrku a na ní arch pečícího papíru, který si pocukrujeme trochou moučkového cukru. Zakysané smetany v míse smícháme šlehačem se ztužovačem, ochutnáme. Pokud potřebujeme, osladíme sirupem. Oloupeme banány.
  6. Průběžně kontrolujeme troubu. Jakmile se zdá, že se roláda odlepuje od krajů pečícího papíru, vypneme troubu, těsto i s papírem rychlým pohybem otočíme na pocukrovaný papír na utěrce. Papír, na kterém se těsto peklo opatrně sundáme. Snažíme se roládu neprotrhnout.
  7. Těsto, překlopené na novém pocukrovaném papíru hned začneme rolovat. Dovnitř svineme i pečící papír, utěrku ne. Do té hotový svitek těsta na roládu a papíru jen na pár minut zabalíme a necháme chladnout asi 5 minut. 
  8. Ještě než úplně vychladne těsto, znovu ho velmi opatrně rozložíme. Potřeme náplní ze zakysané smetany, doprostřed zarolujeme oba banány. Pokud jsou hodně zahnuté, jednoduše je v půlce zlomíme. Zarolujeme pomocí pečícího papíru, na kterém jí máme, uložíme do lednice. Podáváme vychlazenou.

TIP

  • Roláda je velmi jemná, a nepříliš sladká. Chtěla jsem něco takového. Ale určitě by byla výborná promazaná pikantním rozvarem, třeba z nektarinek, broskví nebo malin. Nebo naopak druhý tip je na čokoládovou ganache s praženými ořechy ve slaném karamelu, s máslovo-karamelovým krémém, apod.
  • Já jsem chtěla prostě rychlou svačinu na běžný den, takže jsem ji nezdobila, přesto byla moc dobrá. Ale určitě ji dáte punc noblesy, když si pohrajete s náplněmi a zdobičkou.
  • Pokud máte rádi kakao, klidně ještě lžíci dvě přidejte, v tomto receptu není příliš výrazné, je tam spíš pro doplnění jemné chuti kaštanové mouky. Není to ryze "kakaová roláda". Stejně tak můžete kakao úplně vynechat.
  • Časy pečení raději hlídejte, já mám troubu která peče hůř, někdy připéká ke straně apod. Navíc i drobné odchylky v surovinách mohou způsobit rychlejší/pomalejší pečení. Hlídat!

© 2020 - 2022 Kitchen apotheke. Všechna práva vyhrazena. Pokud chcete někde sdílet nebo publikovat moje recepty, prosím, napište mi na alena.melicharova@kitchenapotheke.cz
Kitchen apotheke -  lékárna z kuchyně Cookies