Alergici na bílkovinu kravského mléka, otázka na vás. Pamatujete si ještě chuť mléka, sýrů, tvarohu? Anebo jste je nikdy neochutnali, či už je z paměti nevytáhnete?
Já si je po letech najednou přestávám vybavovat. Vím, že to co jím, nechutná jako mléčné výrobky.
Ale když jsem teď sklízela úrodu hlávkových salátů, najednou mě přepadlo obrovské DEJÀ...
Malá jídla
Pražené mandle v tamari
Tenhle tip na svačinu nebo snack na party bude opravdu rychlovka a jak ji jednou uděláte, uvidíte, že se stane stálicí na vašem jídelníčku.
Tapiokový pudink s kokosovým mlékem a tonkou
Asi každý, kdo má bezlepkovou nebo bezmléčnou ( ABKM) dietu, zná tapiokové perly. Jsou k dostání za pěknou cenu ve větších baleních na e-shopech, takže na jednu porci vás vyjdou jen perly třeba na 4 Kč :) Jsou jich různé velikosti, já kupuji ty střední, asi 2,5 mm průměru. U větších to bude chtít asi delší dobu varu.
Nevím kam zařadit tento recept. Je to opravdu vděčná rychlovka a samotné placky nejsou žádné kouzlo. Už jsem jich dělala mraky na stejné téma s různými moukami a kořením a snad vždycky jsou supr (Podobné recepty na placky z červené DF nebo pohankové mouky najdete tady).
Jednoduché a rychlé svačinové krekry. Když spěchám a potřebuji svačinu s sebou, kterou Matěj vždycky sní. Hotové i s pečením za půl hodiny (ano, i v mé předpotopní troubě, takže v běžné o polovinu času dřív ).
Doufám, že někomu udělá radost recept na vydatné přílohové placičky k polévkám, svačinám nebo rychlé večeři. Já totiž placky miluju. Sice mohou vypadat pořád stejně nudné, ale nenechte se zmást.
Vaječná tlačenka s domácím kimčchi
Určitě jste po velikonocích přemýšleli, co s koledou udělat. Anebo mátě chuť na nějaké jarní pohoštění pro návštěvu, které vydrží chvíli v lednici. Já se celý rok těšila na tuhle "tlačenku" a hlavně na to, až vyzkouším, jaká bude s domácím, čtvrt roku starým kimčchi. Nepoužívám konzervovanou, nakládanou kupovanou zeleninu, ale někdy mám chutě...
Tohle je moje oblíbené jídlo. Sice nejvíc přidávám asi sladké pečení, ale když mi dáte vedle sebe dort a zelňáky, beru vždy raději ty zelňáky! Dělám je často a vždycky úplně jinak než moje máma (ta je dělala hodně moučný) i jinak než všechny moje babičky (ty zas byly hrozně mastný), ale základ je stejný.
Kadeřávkové chipsy už obletěly svět před několika lety. Je to fenomén zimních večerů, kdy kadeřávek zůstává pod sněhem stále čerstvý. Já jsem ale udělal malou změnu a recept jsem ozvláštnila zase o to, co mi zrovna "dům dal". A vznikla kombinace, která potěší milovníky fermentace, kteří už zkvasili kde co.
Vegan citronový krém alias lemon curd
Nevěděla jsem, do jaké kategorie receptů tenhle jednoduchý krém zařadit. Ale můj muž mi ho ujídal samotný ještě dřív, než jsem ho dodělala, takže dávám mezi malá jídla :) Popravdě pro mě je to jen experiment, sladké moc nevyhledávám a už vůbec ne takovýhle extrasweet (i když to tak poslední dobou nevypadá, podle příspěvků kde je to samá "buchta"). ...