Pokud váháte, jestli chcete vařit moje recepty anebo se ptáte, jestli mám všech pět pohromadě: Desatero z mojí KITCHEN APOTHEKE, pod které se za léta strávená za sporákem mohu podepsat. Je to pár jednoduchých zásad, díky kterým jsem se uzdravila a myslím, že jsou zároveň v souzenín se všemi špičkami zabývající se zdravou výživou. Je to "seznam" pro...
Dnešní třetí díl už je jen doplňkem prvnímu a druhému dílu o hospodaření v kuchyni, které najdete u mě na blogu. Dnešní článek už nebude zaměřený jen na zdravotní dietu, ale hodí se úplně do každé domácnosti. Budou to možná už jen takové výkřiky a tipy, které nemají už žádnou červenou nit, která by se dílem táhla.
V minulém díle o tom "Jak ušetřit v domácnosti při zdravotní dietě? 1. díl" jsem rozebrala hlavně výhodné nákupy prvotních surovin ve velkém. Ale protože nestačí jen dobře nakupovat, rozhodla jsem se dopsat také další díl o zpracovávání surovin, aby se využily naplno. Asi to bude jen opakovaní toho, co každá naše babička zná od své babičky:) ale...
Hodně často si dietáři stýskají nad finanční náročností zvláštního režimu stravování Ať už jde o bezlepkovou, nízkohistaminovou nebo jinak náročnou verzi diety. Oproti běžné stravě je to skutečně darda, hlavně pro to, že většinou jde o diety, které bude muset člověk držet do konce života. Pak si těch několik tisíc měsíčně navíc na osobu...
Pokud máte trochu času na studování, napsala jsem seznam zajímavých odkazů na různé weby, které vám pomohou s problematikou celiakie, zdravého stravování, bezpečnosti potravin, ale i dalšími tématy.
Reklamu tím dělám naprosto dobrovolně a nic za ně nemám. Jde mi o to, aby se lidé více zajímali o svoje zdraví, zdraví dětí a možná tím přispět trochou...
Jedna z nejznámějších pseudo-obilovin, přirozeně bez lepku.
Rýže je jednou z prvních surovin, se kterou se skamarádí lidé ne bezlepkové dietě. Dokonce ji konzumujeme několikrát denně, ani si to nemusíme uvědomovat. Je dobré proto o rýži něco vědět. Nejen o jejich druzích, které zde zhruba načrtnu, ale i o obsahu těžkých kovů a živin. Někdy je dobré...
Mám alergii na bílkoviny živočných mlék a můj syn Matěj taky. Máme alergii na soju a karob. Samotné zjištění nebylo jednoduché a bylo dost zvláštní, jak pozdě jsem na to přišla. A to i přesto, nebo právě proto, že jsem od malička "registrovaný" alergik (rozumějte léčený, zjištěný a potvrzený klasickou alopatickou i alternativní, celostní...
Někdy mám pocit, že nedělám nic jiného, než že vařím. Proč se ale vyplatí nebýt supermámou?
Dneska to bude povídací článek o tom, jak jsem s dostala do životní rovnováhy, přestal se stresovat a jak můj syn začal jíst. O alergiích, jídle a o happy endu (?).
Jestli tohle čte máma nějakého alergika nebo celiaka, a jestli má někdy pocit, že je všechno ti piplání s jídlem úplně na nic, nastražte uši. Nebudete v tom samy, přísahám.
Já se o low-FODMAP DIETĚ dozvěděla až dlouho po té, co mi u lékaře sdělili diagnózu chronického nespecifického zánětu střev (IBD), dráždivého tračníku (IBS), zánětu žaludku, dichokolonu (dlouhé střevo) a onemocnění, které se projevuje nepohyblivostí střev (líné střevo). Protože mám také celiakii (a alergie a histaminovou intoleranci), na konzultaci...
Nesmím jíst lepek. Asi nejzásadnější změna v mém jídelníčku byla před necelými čtyřmi lety podmíněná nemocí, a tou je diagnostikovaná celiakie. To není žádné dobrovolné rozhodnutí, ale nutnost. Zkusím vám nyní ve stručnosti a vlastními slovy vysvětlit, pro koho je určená a jak s ní začít. Držte si klobouky!
Má smysl, abyste vařili jako já? Potřebujete držet dietu bez lepku, mléka nebo nějaké jiné suroviny? A chcete jíst SKUTEČNĚ ZDRAVĚ?
Ráda vařím, ale nebylo to tak vždycky. Třeba před čtyřmi lety jsem se každé ráno plížila do kuchyně s pocitem "do pr***e, co s TÍM budu dělat". Od malička jsem měla spoustu drobných zdravotních problémů, které se s věkem dost nabalily.
Někdy mám pocit, že nedělám nic jiného, než že vařím. Proč se ale vyplatí nebýt supermámou?
Dneska to bude povídací článek o tom, jak jsem s dostala do životní rovnováhy, přestal se stresovat a jak můj syn začal jíst. O alergiích, jídle a o happy endu (?).
Jestli tohle čte máma nějakého alergika nebo celiaka, a jestli má někdy pocit, že je všechno ti piplání s jídlem úplně na nic, nastražte uši. Nebudete v tom samy, přísahám.
Já se o low-FODMAP DIETĚ dozvěděla až dlouho po té, co mi u lékaře sdělili diagnózu chronického nespecifického zánětu střev (IBD), dráždivého tračníku (IBS), zánětu žaludku, dichokolonu (dlouhé střevo) a onemocnění, které se projevuje nepohyblivostí střev (líné střevo). Protože mám také celiakii (a alergie a histaminovou intoleranci), na konzultaci...
Nesmím jíst lepek. Asi nejzásadnější změna v mém jídelníčku byla před necelými čtyřmi lety podmíněná nemocí, a tou je diagnostikovaná celiakie. To není žádné dobrovolné rozhodnutí, ale nutnost. Zkusím vám nyní ve stručnosti a vlastními slovy vysvětlit, pro koho je určená a jak s ní začít. Držte si klobouky!
Má smysl, abyste vařili jako já? Potřebujete držet dietu bez lepku, mléka nebo nějaké jiné suroviny? A chcete jíst SKUTEČNĚ ZDRAVĚ?
Ráda vařím, ale nebylo to tak vždycky. Třeba před čtyřmi lety jsem se každé ráno plížila do kuchyně s pocitem "do pr***e, co s TÍM budu dělat". Od malička jsem měla spoustu drobných zdravotních problémů, které se s věkem dost nabalily.